13 Ιουλ 2010

Τate Modern

Αναστάτωση και συζητήσεις έχει προκαλέσει στην πουριτανική Αγγλία η έκθεση “Exposed: Vogeurism, Surveillance and the Camera” που ξεκίνησε στην γκαλερί Tate Modern την Παρασκευή.
Με κοινό παρονομαστή «ηδονοβλεπτικές» ή «κρυφές» λήψεις που κυμαίνονται από την αθώα candid camera ως την πορνογραφία, τα φωτογραφικά έργα που εκτίθενται δίνουν τη διάσταση του απρόβλεπτου και γενικά της μη στημένης εικόνας, με ένα απρόβλεπτο αυθορμητισμό που ορισμένες στιγμές οδηγεί σε απροσδόκητες καταστάσεις.
Περιλαμβάνονται σύγχρονες αλλά και διαχρονικές (αρχίζοντας από το 1870) εικόνες ερασιτεχνών, φωτορεπόρτερ, παραράτσι αλλά και από κάμερες παρακολούθησης CCTV, μαρτυρίες για oριακές και απίστευτες ανθρώπινες καταστάσεις. Λόγω του αμφιλεγόμενου χαρακτήρα και του αντικρουόμενου περιεχομένου μερικών φωτογραφιών η διεύθυνση της Tate αποφάσισε να επιβάλλει απαγορεύσεις εισόδου ανηλίκων σε ορισμένες αίθουσες με «ευαίσθητη θεματολογία» Σεκιούριτι θα περιορίζουν την είσοδο στα «ακατάλληλα».
Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι είχε δημιουργηθεί σάλος στην ίδια γκαλερί όταν οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κατεβάσουν γυμνό πορτρέτο της Brooke Shields σε εφηβική ηλικία γιατί διατυπώθηκαν υπόνοιες και μομφές περί υποκρυπτόμενης παιδοφιλίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: