11 Οκτ 2006

Waking Life

Τέταρτη προβολή για φέτος, το ονειρικό Waking Life του Richard Linklatter, την Παρασκευή 20/10 γύρω στις εννιά.

Γυρισμένο εξ' ολοκλήρου με ψηφιακή κάμερα και καρτουναρισμένο με την τεχνική Rotoshop, η ταινία αφηγείται την περιπλάνηση ενός νεαρού (Wiley Wiggins) από όνειρο σε όνειρο, όπου συναντάει κάθε είδους ανθρώπους και συζητάει για την ύπαρξη, το θάνατο, τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα (:p). Και φυσικά την ελευθερία.

Μέσα σ' ένα εντελώς τριπαρισμένο σκηνικό παρελαύνουν μέσα από τις απόψεις τους ο Σάρτρ, ο Ντεμπώρ (αυτοπροσώπως), ο Λόρκα, ο Φίλιπ Ντικ, μπιχεβιοριστές, μηδενιστές, μεταμοντέρνοι ζεν τύποι καθώς και αρκετοι ακόμα με θεωρίες τόσο καινούριες ή παλαβές που δεν έχουν κατηγοριοποίηση.

Μια ταινία, στην τελική, που μιλάει για την ανθρωπότητα (βλ. δυτικός κόσμος) στην είσοδο του εικοστού πρώτου αιώνα, την αναθεώρηση των παλιών ιδεών και την ανάγκη για νέες.

Μια ταινία με πανέμορφα, εντελώς σουρεαλιστικά σκηνικά, καταπληκτικό σάουντρακ (sic) και τόσα πολλά να πει που μία φορά δεν αρκεί.



Sanity is a madness put to good use. Waking life is a dream controlled.
G. Santayana

All that you see, or seem
is but a dream
within a dream
E. A. Poe

Life is not a dream. Beware!
Beware! Beware!
F. G. Lorca

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλή ωραία ταινία.Τώρα βγήκε μια καινούρια στις κάννες γυρισμένη με την ίδια τεχνική a scanner darkly από τον Linklater..Επιστημονική φαντασία όμως με πολύ ωραίες ιδέες.Kαι για όσους ενδιαφέρονται για digital rotoscoping (να το σηκώνει το μηχανακι τους) 3d3 boujou.Eκπληκτικό software...

N.Y.X.T.A. είπε...

Το a scanner darkly, που έκανε ψιλοπάταγο (ψιλό), βασίζεται σε διήγημα του Philip K. Dick, οπότε οι καλές ιδέες είναι δεδομένες! Και ο Linklater έχει μια συμπάθεια στον Dick, φαίνεται και από το Waking Life, που στο τέλος αναφέρει τις απόψεις που περιγράφονται στο "How to Build a Universe that Doesn't Fall Apart Two Days Later". Μέχρι το βράδυ θα παίζει και προσωπική άποψη για το A Scanner Darkly. God bless the torrents.

Μ.

Zpi είπε...

Εύγε. Ωραία και ενδιαφέρουσα η ταινία. Ημουν κι εγώ σήμερα στην προβολή, μόνο που ήμουν εξαντλημένος από κούραση ημερών με αποτέλεσμα να με κουράσουν λιγάκι οι συνεχόεμνες φιλοσοφικές αναζητήσεις...

όταν λέμε να το σηκώνει το μηχανάκι τους (για 3d3 boujou) τι χαρακτηριστικά εννοούμε;

Με 2GB Ram κτλ είμαστε εντάξει;

Καλή συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

23d boujou.Dual core athlon από 3800 και καλύτερα core duo.Aπο μνήμη 2 αν και 4 καλά θα ήταν .Αν φυσικά παίζεις με after effects 3d κλ βαριά προγράμματα ταυτόχρονα.Φυσικά για απλά πραγματα απλώς θέλει πολύ χρόνο και πιο πολύ κούραση όπως όλα.

Ανώνυμος είπε...

ε δεν θα καταφέρω να το γράψω σωστά
2d3 boujou

Zpi είπε...

thx man
;-)